دایرهالمعارف مستشرقان
- تاریخ انتشار:

شناسنامه
دایرهالمعارف مستشرقان
نویسنده و مترجم: عبدالرحمن بدوی، ترجمۀ صالح طباطبایی.
سال انتشار: 1377ش.
آخرین چاپ موجود در بازار: 1377ش.
ناشر: روزنه.
نحوۀ دسترسی: این کتاب در کتابخانۀ ملی ایران موجود است.

مروری بر منبع (مهمترین سرفصلها)
دایرهالمعارف مستشرقان احوال و آثار حدود دویست تن از خاورشناسان را ارائه کرده است. در واقع این اثر کتابی است که تلاش دارد به آثار کسانی بپردازد که از نظر او مستشرق هستند. به این نکته از این جهت باید توجه کرد که این دیدگاه ممکن است پرداختن به مستشرقان را با مشکلاتی مواجه کند؛ به این شکل که برخی مستشرقان از قلم افتاده باشند و برخی از کسانی که به واقع مستشرق نیستند در زمرۀ مستشرقان درنظر گرفته شوند.

نقدی بر منبع (نقاط قوت و یا ضعف منبع)
دایرهالمعارف مستشرقان یکی از بهترین کتابهایی است که در این حوزه نگاشته شده است، چه آنکه از اینرو که مؤلف به چند زبان اروپایی مسلط بوده و امکان دسترسی به منابع دست اول داشته، اطلاعات جامعی را در حوزۀ شناخت مستشرقین ارائه کرده است. از سویی دیگر اطلاعات ارائه شده در دایرهالمعارف مستشرقان تنها اطلاعات کلی از خاورشناسان نیست، بلکه اطلاعات جامعتری را نیز در برمیگیرد.
با وجود آنچه در نقاط قوت کتاب دایرهالمعارف مستشرقان آمد، این اثر چندان در ارائۀ اطلاعات مربوط به خاورشناسان شیوۀ یکدستی را به کار نبرده است و گاهی میزان و نوع اطلاعاتی که برای آنها ارائه کرده است بسیار متفاوت است. از سوی دیگر مشخص نیست نویسنده چه تعریفی از مستشرقان درنظر گرفته و از این رو معیار مشخصی برای فراهم آوردن فهرستی از مستشرقان نداشته است.
با وجود نقاط ضعف و قوتی که برای این اثر ذکر شد، این کتاب یکی از بهترین کتابها در شناسایی مستشرقین و دریافت اطلاعات مناسب اولیه در مورد آنها به حساب میآید.