محققان روسی حوزۀ اسماعیلیه (Russian scholars on Ismailism)
- تاریخ انتشار:

شناسنامه
محققان روسی حوزۀ اسماعیلیه (Russian scholars on Ismailism)
نویسنده و مترجم: استانیسلاو پروزوروف (Stanislav Prozorov) و حکیم الناز اروف (Hakim Elnazarov).
سال انتشار: 2014م.
آخرین چاپ موجود در بازار: 2014م.
ناشر: دانشگاه ایالتی پترزبورگ.
نحوۀ دسترسی: این کتاب در کتابخانۀ ملی ایران موجود است.

مروری بر منبع (مهمترین سرفصلها)
کتاب محققان روسی حوزۀ اسماعیلیه، مقالات ارائه شده در همایش بینالمللی با عنوان سنتهای اسماعیلی و معنویت مردم پامیر در آثار دانشمندان روسی (Ismaili Traditions and Spirituality of the People of the Pamirs in the Works of Russian) را گردآوری کرده است. این همایش به مناسبت بزرگداشت ایرانشناسی معروف روسی ولادیمیر آلکسی یویچ ایوانف (Vladimir Alekseevich) که آثارش مطالعات اسماعیلیه را متحول کرد و شالودۀ تحلیل انتقادی منابع تاریخی را پیریزی کرد، در دسامبر ۲۰۱۱م. برگزار شده بود. (The Institute of Ismaili Studies, 2014)
این اثر هم بر سهم دانش روسیه در مطالعات اسماعیلیه و هم بر اعمال معنوی اسماعیلیان آسیای مرکزی تمرکز دارد. مقالههای این اثر، آثار اندیشمندان برجسته در این زمینه را در شش بخش ارائه کرده است. بخش اول مطالعات اسماعیلی مدرن، بخش دوم فلسفۀ اسماعیلیه در بورس تحصیلی روسیه، بخش سوم محققان روسی و اسماعیلیان آسیای مرکزی، بخش چهارم رویکردها به مطالعات اسماعیلیه، بخش پنجم منابع و بناهای تاریخی و بخش آخر مطالعۀ میراث فرهنگی پامیر را در بردارد. این مقالات خود طیف وسیعی از موضوعات مرتبط به تاریخ، فلسفه، فرهنگ و سنتهای مسلمانان اسماعیلی را پوشش میدهند. مقالات به دو زبان انگلیسی و روسی ارائه شدهاند. (Ibid).

نقدی بر منبع (نقاط قوت و یا ضعف منبع)
کنفرانسهای حوزۀ اسلام و جنبههای مختلف آن در سالهای اخیر به صورت سالانه و بینالمللی برگزار میشوند. این کنفرانس نخستین کنفرانسی است که به تاریخ معارف اسلامی در روسیه میپردازد و به طور کامل به اسماعیلیه اختصاص دارد. از این لحاظ این اثر اهمیت بیشتری پیدا میکند. از سوی دیگر منطق برگزاری این کنفرانس بر دو عامل نقش مهم تفسیر اسماعیلی از اسلام در تاریخی دینی و سیاسی جهان اسلام و در حیات فکری جامعۀ مسلمانان و نقش دانشمندان روسی در مطالعۀ تاریخ و ایدئولوژی اسماعیلیان استوار است. این نقش که تا حدودی فراموش شده است به خوبی در این اثر تبیین شده است. در واقع بخشی از مقالههای ارائه شده در این اثر نامهای فراموششدۀ روسی را احیا کردهاند. این از این نظر اهمیت دارد که فراموش کردن تاریخ و گذشته و نامهای مهم موجب فراموشی ریشههای این مطالعات شده و ممکن است باعث شود که موضوعات این حوزه دوباره بررسی شوند. پرداختن به محققان اسماعیلیه در روسیه، دو مزیت عمده را دنبال کرده است؛ از یک سو ایدهها و پژوهشهای پیشین اسماعیلیه بررسی شده است و از سوی دیگر بهنوعی قدردانی و ادای احترام نسبت به محققان این حوزه و کار علمی و فعالیتهای عملی آنها انجام شده است.
منابع
- The Institute of Ismaili Studies. (2014). IIS Publishes Russian Scholars on Ismailism.