درباره ما
ایران سرزمین شگرفی است برآمده از تاریخ و تمدنی چند هزارساله با فرهنگی عمیق، ریشهدار و اصیل که در جهان بیبدیل و بیهمتا است. گنجینهای است از علم و حکمت و معرفت که با وجود دانشمندان، اندیشمندان و فرهیختگان پر تعداد و صاحب نامش، جهانی را شیفتهی کشف و شناسایی خود نموده است.
بزرگی میگفت: عشق به وطن و شناختن آن ضرورت است نه حادثه و حال در این مجال اندک، سخن گفتن از شناخت این کهن دیار عزیز این ضرورت بیمانند، امر دشواری است و تنها به دست ارادت و ذوق است که میتوان از اقیانوسی پهناور و عمیق به قدر ظرف کوچکی ارائه داد و از هدف و مقصودی متعالی سخن گفت.
نقش ایرانشناسان و اهداف پروژه:
این پروژه قدردان تلاش ایرانشناسانی است که در راه معرّفی فرهنگ و تمدّن ایرانزمین کوشیده و همچنان در تلاشاند. وسعت، تأثیرگذاری و گستردگی بسیاری از این تلاشهای پژوهشی موجب شناساندن جنبههای مختلفی از فرهنگ و تمدن این سرزمین بوده و در این مسیر تعداد کثیری از فرهیختگان، مشاهیر، آثار علمی، ادبی و تاریخی ایران به جهانیان معرفی شدهاست. از آنجا که هدف ایرانشناس رسیدن به هزار توی تاریخ و فرهنگ از مسیر مطالعه، تحقیق و پژوهش است، کوشش برای رسیدن به چنین مقصودی موجب جلب نظر و توجه جامعه جهانی به تمدن و تاریخ دیرینه این سرزمین بوده و راهاندازی رشتۀ ایرانشناسی در بسیاری از دانشگاههای جهان را سبب شده است.
زمانبندی:
این پروژه از نظر زمانی نامحدود بوده و تا حد امکان برای تدوام و رسیدن به اهداف بلند خود در تلاش است. در این راستا دستاندرکاران، پژوهشگران و نویسندگان در بخشهای مختلف این پروژه پیوسته میکوشند تا محتوایی مفید و قابل استناد برای استفاده جوامع و مراکز دانشگاهی تهیه نموده و امیدوارند که این تلاشها برای پژوهشگران موجب رسیدن به دستاورد بهتری باشد.
ابعاد پروژه:
پروژه دایره المعارف مطالعات ایرانشناسان مجموعهای تحقیقاتی-آموزشی است که در حال حاضر اهداف خود را بر اساس چهار فعالیت عمده دنبال میکند. این چهار فعالیت که تکیهگاه و مکمل یکدیگرند به مسائل مربوط به ایران در ابعاد مختلف میپردازد. معرفی ایرانشناسان، معرفی فرهیختگان ایرانی، تألیف مقالات دربارۀ موضوعات ایرانشناسی و فرهیختگان ایران، گردآوری اخبار و رویدادهای مربوط به ایرانشناسی، فعالیتهای چهارگانهای است که به عنوان چهار پایه یا اساس این پروژه تلقی میشود. در خصوص معرفی ایرانشناسان و توصیف گستردگی و وسعت بالای این فعالیت، ذکر این نکته ضروری است که در ابتدای عملیات تحقیقاتی پروژه، کمتر از هزار عنوان ایرانشناس برای معرفی در وبسایت شناسایی شد که به تدریج و با پیشبرد فعالیتهای پژوهشی، این تعداد به بالغ بر هزار عنوان افزایش یافت. شایان ذکراست که این جستوجو همچنان ادامه داشته و فهرست اسامی ایرانشناسان پیوسته رو به تزاید است.
مبتنی بر چشمانداز، این پروژه ابعاد دیگری نیز خواهد داشت که در جهت ارائه دورنمای جامعتری درباره ایران به تدریج به وبسایت کنونی اضافه خواهد شد. فرهنگ و ادبیات عامه ایران، فلسفه اسلامی، تاریخ، تمدن، مذهب، باستانشناسی، معماری و هنر ایرانی و… از جمله این بخشهاست
زبان و ادبیات پروژه:
در حال حاضر محتوای این پروژه به زبان فارسی تهیه و تولید میشود که میتواند برای دانشجویان رشته ایرانشناسی و پژوهشگران آشنا به زبان فارسی مورد استفاده باشد. با این وجود در تلاشیم به زودی زبان دومی به این پروژه افزوده شود و محتوای وبسایت به زبان دیگری ترجمه شود.
فرم و قالب تهیه مطالب:
با موضوع ایرانشناسی، تا بحال کتابها و مقالات متعددی به رشتۀ تحریر درآمده و منتشر شده است. اما مقصود دستاندرکاران این پروژه در خصوص تولید و شیوۀ منحصر به فرد محتوای هر بخش این بوده است که چکیده و فشردهای از مستندات موجود با زبان سادۀ معیار، بگونهای ارائه شود که مورد توجه و استفادۀ پژوهشگران داخل و خارج از ایران قرار بگیرد. محتوایی جامع، حداکثر در پنج صفحه، با عنوان بندی مناسب و ضمیمۀ منابع(references) قابل استناد و معتبری که مسیر پژوهش را برای جستوجوگران و اساتید و دانشجویان رشتۀ ایرانشناسی هموار مینماید.
معرفی بانیان پروژه
پروژه دایره المعارف مطالعات ایرانشناسان، با حمایت دکتر زهرا (نیکو) تفردی و همسرشان رضا ترکزاده از سال 1394 و با هدف پژوهش پیرامون موضوعات مرتبط با مطالعات ایرانشناسی فعالیت خود را آغاز نموده است. مهمترین دغدغۀ بانیان این پروژه، شناسایی ایرانشناسان در سرتاسر دنیا است. معرفی و شناساندن شخصیتهای قابل احترامی که به واقع جستوجوگر بوده و عمری را صرف پژوهش دربارۀ ایران نمودهاند. فرهیختگانی که بیوقفه برای شناخت ویژگیهای خاص ایران و معرفی این مشخصات به جهان خارج در تلاش و تکاپو بوده و هستند. به زعم حامیان این پروژه، بدون کوشش و همت ایرانشناسان، سرزمین پر آوازۀ ما آنطور که میبایست به جهانیان معرفی نمیشد. بنابراین به عنوان یک ایرانی پیوسته وامدار این همت بیدریغ بوده و وظیفه داریم این نیکاندیشان را شناخته و به ارزش والا و اهمیت کارشان پی ببریم. این مهم و تلاش برای گردآوری عناوین ایرانشناسان در ذیل یک سایبان بیمانند در راستای ارائه محتوایی علمی و قابل استناد در قالب اتفاق خجستهای تحت عنوان «پ دایره المعارف مطالعات ایرانشناسان» رخ داد. امکان سودمند و قابل توجهی که برای نخستین بار در جهان به انجام رسیده و بی تردید در نوع خود بینظیر است.
سخن آخر
کنت گوبینو (Joseph Arthur de Gobineau) در کتاب سه سال در آسیا گفته است: «ایران در نظرم تخته سنگ خارایی است که هر چند امواج حادثهها آن را بدین سو و بدان سو غلتانده ولی با همه آسیب دیدگیها هنوز هم تخته سنگ خاراست و نه تنها نابود نمیشود بلکه هر سال که بر روزگارش بگذرد هزار سال دوام خواهد کرد.»
بنا بر این توصیف نغز از حضور و همراهی شما فرهیختۀ ارجمند که با هر بهانه، نسبت شناخت و شناساندن این سنگ خارا و کاوش پیرامون زوایا و دیرینگی ارزشمندش همت گماردهاید سپاسگزاریم. امید داریم که این طرح و نقشه، گام موثری باشد در جهت پیوند و مهر بیشتر شما با کهن دیار عزیزمان ایران.