
فهمی استرآبادی- Fahmi Estarabadi
یکی از شاعران خوب قرن دهم هجری قمری فهمی استرآبادی است. از دیوان فهمی استرآبادی تنها یک نسخه بهجای ماندهاست.
قرن دهم هجری قمری
یکی از شاعران خوب قرن دهم هجری قمری فهمی استرآبادی است. از دیوان فهمی استرآبادی تنها یک نسخه بهجای ماندهاست. نکتۀ جالب درمورد این نسخه این است که دیوان او از راه هندوستان به انگلستان برده شدهاست و اکنون در دانشگاه کمبریج (Cambridge University) نگهداری میشود. (کرمی، 1386، 186) درمورد زندگی استرآبادی اطلاعات چندانی در دسترس نیست. بهنظر میرسد او تاجر بوده و به هندوستان سفر کرده و در این کشور درگذشته است (همان، 189). متأسفانه در اشعار خود او هم اشارۀ روشنی به نام اصلی، وضعیت جسمی، سالهای زندگی و وضعیت خانوادگی او نشدهاست (همان، 190). او سالهایی از عمر خود را نزد خاندانی به نام «روز افزونیه» گذرانده که در اشعار خود آنها را مدح کردهاست. این خاندان در مازندران حضور داشتهاند (همان). فهمی زیارتنامهای زیبا در قالب ترکیببند در مدح امام رضا(ع) سروده که اعتقاد او را نشان میدهد. فهمی در بیشتر قالبها شعر سروده و در سرودن ترکیببندهای عرفانی و عاشقانه تبحر داشتهاست (https://chtn.ir).
- ادارود براون
- بداؤنی
- صبا
- کرمی، محمدحسین. (1386ش.). بررسی احوال و اشعار فهمی استرآبادی. مجلۀ علوم اجتماعی و انسانی دانشگاه شیراز، 26(2)، 185-207.
- خبرگزاری میراث آریا. (1389ش.). تحصیح کتاب «دیوان فهمی استرآبادی» منتشر شد. بازیابی شده در 8/12/2021 در https://chtn.ir/news/138906142/
- گلچین معانی، احمد. (1369ش.). کاروان هند. مشهد: انتشارات آستان قدس رضوی.
- صبا، محمدمظفر حسین. (1343ش.). روز روشن (تصحیح محمدحسین رکنزادۀ آدمیت)، تهران: کتابخانۀ رازی.