
صائب تبریزی- Saib Tabrizi
میرزا محمد علی صائب تبریزی (Saib Tabrizi) یکی از شاعران و غزلسرایان نامدار ایرانی در عهد صفویه است که زیبایی اشعار او غیرقابلانکار است. در جوانی مانند اکثر شعرای آن زمان برای تأمین مادی زندگیش به هندوستان رفت. او خیلی زود نظر درباریان شاه جهان را به خود جلب کرد و از مقرّبان دربار شاه جهان شد. بعد از مدّتی به ایران بازگشت و در دربار شاه عبّاس دوم به دریافت لقب ملکالشّعرایی مفتخر گشت. او را سرآمد شاعران سبک هندی در شعر فارسی میدانند.
نام کامل او میرزا محمّدعلی صائب تبریزی است.
درمورد تاریخ تولّدش اطّلاع دقیقی در دست نیست و محلّ تولّد او را بعضی در تبریز و بسیاری در اصفهان دانستهاند امّا خاندان او مسلّماً تبریزی بودهاند. پدرش میرزا عبدالرّحیم از بازرگانان اصفهان بودهاست و خود یا پدرش بهدستور شاه عبّاس اوّل صفوی با جمعی از تجّار و مردم از تبریز کوچ کردند و در محلّۀ عبّاسآباد اصفهان ساکن شدند (صائب،1351، 22). عموی صائب شمسالدّین تبریزیِ شیرینقلم مشهور به شمس ثانی از استادان خط بودهاست (صفا، 1364، 1273).
صائب در 22 سالگی یعنی در حدود سال 1034ق. از اصفهان عازم هندوستان شد و به هرات و کابل رفت (دریاگشت، 1355، 17). حکمران کابل خواجه احسنالله خان مشهور به ظفرخان که خود شاعر و ادیب بود مقدم صائب را گرامی داشت. ظفرخان پس از مدّتی بهمنظور جلوس شاه جهان عازم دکن شد و صائب را نیز با خود برد. شاه جهان، صائب را مورد عنایت قرارداد و به او لقب مستعدخان داد (بعضی میگویند این لقب را درویشی به او داد) (زرّینکوب، 1363، 136). در سال 1039ق. خبر رسید که پدر صائب از ایران به اکبرآباد هندوستان آمده است و میخواهد او را با خود به ایران ببرد (كارنامۀ بزرگان ايران، 1340، 290). وی پس از بازگشت به ایران در اصفهان اقامت گزید. صائب در ایران شهرت فراوان یافت و شاه عبّاس دوم صفوی او را به لقب ملکالشّعرایی مفتخر ساخت (پردگيان خيال، 1384، 81). وفات او در اصفهان اتّفاق افتاد و سنّ او را از 65 تا 71 گفتهاند. قبر او در اصفهان در محلّی است که در زمان حیات خویش به تکیۀ میرزا صائب معروف بودهاست و اکنون در خیابان صفا است. عدد اشعار صائب را از 60 هزار تا 300 هزار و بالاتر نیز گفتهاند (محمّدی، 1375، 26). برخی سبک هندی را تلفیقی از زیباییشناسی ایرانی و هندی دانستهاند «در حقیقت همان ریزهکاریها که با سنگ و مرمر در عمارت عظیم تاجمحل بهکار رفته بود، در این اشعار هم که به خداوندان تاجمحل اهدا میشد، جلوه داشت» (زرّینکوب، 1363، 261). شعر صائب نمودار اوج و مصداق خلّاقیّت سبک هندی است. صائب تبریزی، صیّاد الگوها، طرحها و تناسبهای زبانی و تصویری شاعران نامآور قبل از خود، بهویژه سعدی و حافظ است (مرتضوی، 1386، 11). بیشترین شهرت صائب مدیون تکبیتیهای زیبای او است و خود البتّه به ارزش کار خود در این زمینه واقف است (سجّادی، 1373، 14). صائب تنها شاعری است که پس از حافظ طریقهای مستقل و ممتاز دارد و وی نمایندۀ کامل سبک زمان و زبان مردم خویش است. تمام محسّنات سخن شعرایی چون نظیری، طالب آملی و کلیم که هرکدام از جهتی مورد توجّهاند در صائب یکجا وجود دارد، پس دور نیست اگر او را فرد اعلای سبک هندی یا اصفهانی و مقتدای شعرای این طرز بخوانیم. از این سبک که قبل از او همه جا به طرز تازه (نو) نام برده میشد، پس از او به طرز صائب نام برده شد و تذکرهنویسان همه شعرای این شیوه را پیروان طرز صائب بهشمار آوردهاند (صائب، 1369، 24). طرز نو پس از صائب به انحطاط گرایید و شعری پیچیده و معمّاگونه شد. نتیجۀ آن سیر قهقرایی دوران بازگشت ادبی بود و پیدایش شیوهای که نتوانست طرحی نو در افکند (صائب، 1373، 11). آثار:
- دیوان: که مکرّر در ایران و هندوستان چاپ شدهاست.
- قندهارنامه: در وزن مثنوی و موضوع آن دربارۀ جنگهای شاه عبّاس دوم و فتح قندهار است.
- محمود و ایاز: در وزن مثنوی.
- دیوان تُرکی
- ادوارد گرانویل براون (Browne Edward Granville): «بهترین ابیات و زبدهترین اشعار فارسی را گلچینی میکردم و در بیاض خویش ثبت مینمودم. هنگامیکه درصدد آن برآمدم گویندگان آنها را نیز بیابم، مشاهده کردم که اکثر و اغلبشان از آثار صائب تبریزی است» (صائب، 1366، 5).
- یان ریپکا (Jan Rypka): «غزلیّاتش کمتر ناظر بر احساسات و بیشتر حاکی از تیزهوشی و نیروی مفکّرۀ عالی و تجربه بوده؛ متّکی بر مشاهدات عینی در ترکیبات بیشماری است که از توان فکری برخوردار است و از این روست که آثارش تا این حد خشک است. دامنۀ مضامین شاعرانه در این جا وسعت میگیرد و هدف از هنر شاعری در دقّت الفاظ و ریزهکاریها خلاصه میشود. صائب سبک هندی را به اوج کمال میرساند» (ریپکا، 1381، 424).
- ريكاردو زيپولي (Riccardo Zipoli) ايرانشناس ايتاليايي، شعر سبك هندي بهويژه اشعار صائب را با سبك باروك (The Baroque) و شعر مارينيستي (Marinism) ايتاليا مقايسه كردهاست.
- امیری فیروزکوهی
- زینالعابدین مؤتمن
- محمّد قهرمان
- احمد گلچین معانی
- امیر بانوکریمی فیروزکوهی
- محمدحسین محمّدی
- هرمان اته (Carl Hermann Ethé)
- ريكاردو زيپولي (Riccardo Zipoli)
- یان ریپکا (Jan Rypka)
- ادوارد گرانویل براون (Browne Edward Granville)
- دریاگشت، محمّدرسول، (1355ش.)، صائب و سبك هندي، تهران: انتشارات كتابخانۀ مركزي و مركز اسناد دانشگاه تهران.
- ریپکا، یان، (1381ش.)، تاریخ ادبیّات ایران: از دوران باستان تا قاجاریّه، ترجمۀ عیسی شهابی، تهران: علمی و فرهنگی.
- زرّينكوب، عبدالحسين، (1363ش.)، سيري در شعر فارسي، تهران: نوين.
- سجّادی، محمّدعلی، (1373ش.)، صائب تبریزی و شاعران معروف سبک هندی، تهران: پیام نور.
- صائب تبريزي، محمدعلی، (1351ش.)، ديوان صائب با حواشي و تصحيح به خطّ آن استاد، با مقدّمه و شرح حال به خامۀ اميري فيروزكوهي، تهران: انجمن آثار ملی.
- صائب تبريزي، محمّدعلی (1366ش.)، کلیّات صائب تبریزی؛ از روی نسخۀ خطّی و چاپی معتبر، با مقدّمه و شرح حال شاعر از محمّد عباسی، تهران: نشر طلوع.
- صائب تبريزي، محمّدعلی، (1369ش.)، دویست و یک غزل صائب، به انتخاب و شرح و تفسیر امیربانوی کریمی (امیری فیروزکوهی)، تهران: زوار.
- صائب تبريزي، محمّدعلی، (1373ش.)، مجموعۀ رنگین گل: گزیدۀ اشعار صائب تبریزی از میراث ادب فارسی 5، انتخاب و توضیح محمّد قهرمان، مشهد: نشر مشهد.
- صفا، ذبيحالله، (1364ش.)، تاريخ ادبيّات در ايران، تهران: فردوس.
- گروه نویسندگان، (1340ش.)، كارنامۀ بزرگان ايران، تهران: ادارۀ كل انتشارات راديو.
- محمّدي، محمّدحسين، (1375ش.)، فانوسهاي خيال، تهران: جامي.
- مرتضوی، جمالالدّین، (1386ش.)، بر بال خیال: گلچینی از گلستان شعر صائب تبریزی به ضمیمۀ نقد و بررسی شعر چند تن از شاعران سبک هندی، تهران: روزگار.
- یاحقّی، محمدجعفر، (1384ش.)، پردگیان خیال: ارجنامۀ محمّد قهرمان، مشهد: دانشگاه فردوسی مشهد.
- زیپولی، ریکاردو، (1363ش.)، چرا سبك هندي در دنياي غرب باروك خوانده میشود؟، تهران: انجمن فرهنگی ایتالیا.
- زرّينكوب، عبدالحسين (1362ش.)، با کاروان حلّه، تهران: جاویدان.