
آتسو آشی کاگا - Atsuuji Ashikaga
آشیکاگا آتسوئوجی Atsu uji Ashikaga ایرانشناس نامدار ژاپنی و استاد زبانشناسی باستانی، مطالعات ایرانی، متخصّص فرهنگ ایران پیش از اسلام و زبانهای پهلوی و سنسکریت بود. وی همچنین از پیشگامان تحقیقات ایرانی در ژاپن بود.
1901م. - 1983م.
آشی کاگا از خاورشناسان بهنام و از خاندانی نامور بود که پدرانش پانزده نسل در مقام شوگون Shogun و به نام امپراطور بر ژاپن فرمانروا بودند. او در دانشگاه دوشیشا Doshisha English School ادبیّات خواند و برای ادامۀ تحصیل در سال 1932م. به فرانسه رفت و زبانهای اوستایی و پهلوی را نزد امیل بنونیست E.Benveniste فرا گرفت. همچنین در تهران زبان فارسی و زبان پهلوی را نزد دکتر رضازادۀ شفق آموخت و لقب عاشق آقا را به خود گرفت. پس از آن به استادی دانشگاه کیوتو Kyoto University رسید و سالها ریاست انجمن خاورشناسی ژاپن The Asiatic Society of Japanرا برعهده داشت و به رشد ایرانشناسی کمک کرد. در اواخر عمر نیز در دانشگاه توکای University Tkai تدریس کرد و همواره علاقهمندی خود به ایران را حفظ و شاگردان بسیاری را در رشتۀ زبانهای ایرانی تربیت کرد (رجبزاده، 1386، 702) و (پناهی و دیگران، 1396، 451- 450).
آشی کاگا کار علمی خود را بهعنوان متخصّص زبان سانسکریت آغاز کرد. در سال 1934م. به ایران سفر کرد تا در جشنهای هزارۀ میلاد فردوسی شرکت کند. در این زمان همراه هانری ماسه Henri Massé فرانسوی و آرتور کریستینسن سن Arthur Emanuel Christensen دانمارکی به توس سفر کرد.
آشی کاگا بیشتر آثار خود را به زبان ژاپنی نوشت که از آن جمله میتوان به عناوین زیر اشاره کرد:
- مجموعهای از نوشتههای آشی کاگا پس از مرگش در یادنامهای در سه جلد و به همّت گیکیو ایتو Itô Kikky و استاد ئهایچی ایموتو Eiichi Imoto در سال 1988م. منتشر شد. این نوشتهها شامل سفرنامۀ ایران او در سالهای 1313ش. و 1314ش. و یادداشتهای دیدارهای بعدی او از ایران است. همچنین مقالههای علمی وی و مقالهها و خاطرههای دوستان پژوهندۀ او نیز در این یادنامه به چشم میخورد.
- آئینهای ایران باستان (1972م.)
- روایتی انتقادی از متون سانسکریت (1965م.)
- تاریخ شاهنشاهی ایران ( 1976م.)
- تاریخ مختصر هند ( 1947م.)
Ashikaga Atsuuji; Ashikaga Atsuuji Chosakushu, in: Itô Kikky & Imoto Eiichi (eds), Tokai, Daigaku Shuppankai, 1988.
- پناهی، عبّاس، شادمحمّدی، مریم و رحمانینژاد، فرشته (1396)، درآمدی بر حوزهها و دپارتمانهای ایرانشناسی در اروپا، آمریکای شمالی و ژاپن، گیلان: انتشارات دانشگاه گیلان.
- رجبزاده، هاشم (1386)، جستارهای ژاپنی در قلمرو ایرانشناسی، تهران: موقوفات دکتر محمود افشار یزدی.
اسفند 1398
1401-02-09